23948sdkhjf

Agneta Dreber: ökat samarbete mot mat- svinnet

Matsvinnet är ett växande och alltmer uppmärksammat samhällsproblem. Svinnet i livsmedelskedjan varierar för olika produkter, men uppskattningsvis hamnar det mellan 10 och 50 procent på andra ställen än i våra magar.

Agneta Dreber

Vd LivsmedelsföretagenDet ligger

stora vinster i att minska svinnet, inte minst miljömässigt. Svinnet

beräknas stå för närmare 7 procent av svenskarnas samlade

klimatpåverkan. För Livsmedelsföretagen, Li, är matsvinnet en högt

prioriterad fråga. Incitamenten för de enskilda företagen att vidta

åtgärder mot det egna svinnet och spillet har

intensifierats.Livsmedelsföretagen, Li, och Svensk Dagligvaruhandel har

dragit i gång projektet Minskat svinn ilivsmedelskedjan – ett

helhetsgrepp. Syftet är att kartlägga och inventera mängderna och

orsakerna till svinn, samt att identifiera möjliga åtgärder för minskat

svinn ur ett livscykelperspektiv, från gårdsgrind till konsument. Projektet

leds av Sik – Institutet för livsmedel och bioteknik, och

delfinansieras av Jordbruksverket inom satsningen på projektet

Matlandet Sverige. I livsmedelsbutikerna är det inte ovanligt med svinn

i storleksordningen 2–4 procent av omsättningen. Det finns dock butiker

som har lyckats fått andelen under 1 procent, visar en färsk rapport

frånLantbruksuniversitetet, SLU.Att på ett energieffektivt

sätt kunna hålla en obruten kyl och fryskedja, är en av flera viktiga

beståndsdelar i arbetet mot svinnet. Djupfrysningsbyrån leder två

matlandsprojekt inom detta område. Det ena ska mynna ut en i bred

informationssatsning nu i höst kring hur butiker och restauranger bäst

hanterar inkommande varor för att minska svinnet. Mycket kan gå snett i

temperaturkedjan, till exempel när produkten lämnar distributionsbilenvid kajen hos butiken.Li

är också med och delfinansierar projektet Användning av

temperaturindikator för garanterad kyl/fryssäkerhet i

distributionskedjan.Matsvinnet är som störst i konsumentledet. Den

totala mängden matavfall från svenska hushåll uppgår till svindlande

900 000 ton per år.Myndigheter och konsumentorganisationer gör

redan mycket för att sprida kunskaper och påverk attityder, exempelvis

att få till stånd en mer nyanserad syn på bäst före-märkningen.Företagen

kan även bidra genom att ta fram ännu bättre produkter.

Förpackningarnas utformning, exempelvis att de ska gå att få ut hela

innehållet, och hållbarheten på olika livsmedel är faktorer sompåverkar

svinnet. Ansträngningarna att minska förpackningarnas miljöpåverkan kan

ibland gå ut över hållbarheten på själva livsmedlet. Det i och för sig

lovvärda arbetet med att minska på mängden/antalet konserveringsmedel

och kan också ha en baksida i form av ökat svinn.Genomsnittsvensken lägger numera bara 12 procent av sin disponibla inkomst på matinköp. I

den allmänna debatten talas det visserligen mycket om matkvalitet och

viljan att betala mer för maten, men någon bredare rörelse från ord

till handling syns ännu inte. Tvärtom visar Li:s senaste konjukturenkät

attlågpristrenden är starkare än på länge. De pengar som finns att

spara, tusentals kronor per år för många hushåll, kan ju faktiskt

användas till att köpa mat med ännu högre kvalitet.Alla bär

skuld till svinnet och var och en av oss vinner på att minska det.

Förutsättningarna för ett lyckat samarbete är således goda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078