23948sdkhjf

Ökat samarbete mot mat- svinnet

Matsvinnet är ett växande och allt mer uppmärksammat samhällsproblem. Svinnet i livsmedelskedjan varierar för olika produkter, men uppskattningsvis hamnar mellan 10 och 50 procent på andra ställen än i våra magar.

Agneta Dreber

Vd LivsmedelsföretagenDet ligger stora vinster i att minska svinnet, inte minst miljömässigt. Svinnet beräknas stå för närmare 7 procent av svenskarnas samlade klimatpåverkan. För Livsmedelsföretagen, Li, är matsvinnet en högt prioriterad fråga. Incitamenten för de enskilda företagen att vidta åtgärder mot det egna svinnet och spillet har intensifierats.Livsmedelsföretagen, Li, och Svensk Dagligvaruhandel har dragit i gång projektet Minskat svinn ilivsmedelskedjan – ett helhetsgrepp. Syftet är att kartlägga och inventera mängderna och orsakerna till svinn, samt att identifiera möjliga åtgärder för minskat svinn ur ett livscykelperspektiv, från gårdsgrind till konsument. Projektet leds av Sik – Institutet för livsmedel och bioteknik, och delfinansieras av Jordbruksverket inom satsningen på projektet Matlandet Sverige. I livsmedelsbutikerna är det inte ovanligt med svinn i storleksordningen 2–4 procent av omsättningen. Det finns dock butiker som har lyckats fått andelen under 1 procent, visar en färsk rapport frånLantbruksuniversitetet, SLU.Att på ett energieffektivt sätt kunna hålla en obruten kyl och fryskedja, är en av flera viktiga beståndsdelar i arbetet mot svinnet. Djupfrysningsbyrån leder två matlandsprojekt inom detta område. Det ena ska mynna ut en i bred informationssatsning nu i höst kring hur butiker och restauranger bäst hanterar inkommande varor för att minska svinnet. Mycket kan gå snett i temperaturkedjan, till exempel när produkten lämnar distributionsbilenvid kajen hos butiken.Li är också med och delfinansierar projektet Användning av temperaturindikator för garanterad kyl/fryssäkerhet i distributionskedjan.Matsvinnet är som störst i konsumentledet. Den totala mängden matavfall från svenska hushåll uppgår till svindlande 900 000 ton per år.Myndigheter och konsumentorganisationer gör redan mycket för att sprida kunskaper och påverk attityder, exempelvis att få till stånd en mer nyanserad syn på bäst före-märkningen.Företagen kan även bidra genom att ta fram ännu bättre produkter. Förpackningarnas utformning, exempelvis att de ska gå att få ut hela innehållet, och hållbarheten på olika livsmedel är faktorer sompåverkar svinnet. Ansträngningarna att minska förpackningarnas miljöpåverkan kan ibland gå ut över hållbarheten på själva livsmedlet. Det i och för sig lovvärda arbetet med att minska på mängden/antalet konserveringsmedel och kan också ha en baksida i form av ökat svinn.Genomsnittsvensken lägger numera bara 12 procent av sin disponibla inkomst på matinköp. I den allmänna debatten talas det visserligen mycket om matkvalitet och viljan att betala mer för maten, men någon bredare rörelse från ord till handling syns ännu inte. Tvärtom visar Li:s senaste konjukturenkät attlågpristrenden är starkare än på länge. De pengar som finns att spara, tusentals kronor per år för många hushåll, kan ju faktiskt användas till att köpa mat med ännu högre kvalitet.Alla bär skuld till svinnet och var och en av oss vinner på att minska det. Förutsättningarna för ett lyckat samarbete är således goda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062