23948sdkhjf

Koll på intensiva gurkveckor

”Fullt upp” är kanske orden som beskriver läget för en odlingschef på Procordia just nu.
Håkan Tuvesson är fortfarande mitt uppe i gurkskörden. Det är han som ser till att fabriken får de gurkor de behöver till ättiks-, smörgås- och bostongurkan, att odlarna som har kontrakt med Procordia levererar de gurkor de ska, till den kvalitet och storlek som man behöver. Det är också han som bestämmer tågordningen i vid skörden.– Jag gör prognoser till fabriken varje vecka. Det handlar om tio intensiva gurkveckor om året. Sedan följer raskt potatis- och rödbetssäsongen. Mendå har man betydligt större del av året på sig. Håkan Tuvesson växte upp på en gård, som son till en lantbrukare. Men för egen del var det aldrig riktigtaktuellt att också bli bonde med tanke på att det blir allt svårare att försörja sig som det. Det behövs hela tiden mer mark för att det ska löna sig och mark är dyrt. Så den ska man helst ärva.– Många har ju tagit över sina föräldrars lantbruk och kör som månskensbönder, men jag tycker att det finns roligare saker att göra på fritiden än att köra traktor. Som lantbrukare är man ju rätt ensam också. Dethär jobbet är mycket mer socialt.Men intresset för jordbruk fanns ändå och Håkan Tuvesson läste till lantmästare, en utbildning han tidigare har fått användning för hos Danisco och på Hushållningssällskapet.– På Danisco såg jag bara odlingssidan på utvecklingsavdelningen. Det handlade om vilka betsorter vi skulle använda, hur man skulle gödsla och vilka bekämpningsmedel som skulle användas.– Här på Procordia är jag med om hela kedjan. Vi förser odlarna utsäde, följer och ger odlingsråd hela växtperioden. Jag är också inne i fabriken och får direkt feedback på leveranserna. Vi är väldigt noga medkvaliteten och tar odlingsprov på varenda last.CHARLOTTA ERIKSSON KJELLBERGMötetHåkan TuvessonAktuell: som odlingschef på Procordia, där man är mitt i årets gurkskördFödd: 1967, uppvuxen i BarsebäckBor: i Kvärlöv, SkåneFritidsintressen: agerar chaufför till sönernas fritidsintressen, försöker komma ut i skogen och jaga, gillar vindsurfingFavoritmat: bruna bönor med fläskVill äta middag med: Barack Obama ”skulle vara kul att höra vad han har att säga om framtiden, miljön, befolkningsökningen och hur maten ska räcka om 50 år”BILDTEXTHåkan Tuvesson har koll på gurkorna – från utsäde till skörd och hela vägen in i fabriken.Foto: Procordia
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062