Hallå...Eva Berglie, kommunikationschef på Abba Seafood
– I vårt fall samarbetar vi med ett företag som heter Allwin som tar hand om vår överproduktion för att dela ut den bland behövande. Det innebär att vår mat distribueras lokalt. Organisationen verkar främst på större orter som Stockholm, Göteborg och Malmö.Vilka är det som får maten?– Det är hemlösa, fattiga och kvinnohem med personer som har ett skyddat boende. Men det kan också vara kyrkor och soppkök.Är det vanligt med sådan verksamhet på moderna företag?– Jag tror att det görs i många producerande företag och det är svårt att göra exakta prognoser så att man inte ligger med ett överskott.Vad är det som blir över hos er?– Det kan vara produkter som håller på att gå ut. Ofta har de 3-4 månader kvar till utgångsdatumet men det kan ändå vara så att de inte håller för handelns krav. Jag vill verkligen betona att vi inte skänker bort något som är gammalt eller dåligt. Det kan vara fiskbullar, kaviar eller sill.Får de behövande betala något för produkterna?– Nej, de behöver inte betala något. Jag kan också säga att det är bra för oss internt. Tidigare har de som jobbar här tyckt att det varit jobbigt att slänga mat men det behöver de inte tänka på nu. Camilla Myrsten