Hallå...Eva Pettersson, matambassadör
– Vi pratade om vad alla gör i sina regioner och alla fick komma med egna idéer om hur vi ska lyfta matlandet Sverige.Hur många ambassadörer är ni?– Vi är totalt 26 ambassadörer. Det är en ambassadör för varje landskap och jag representerar Öland. Det är roligt med mötena för det är många som är väldigt kreativa och det finns en väldig bredd från gård till restaurang.Hur har ni blivit utsedda?– Vi har inte fått något riktigt svar på det men jag tror att det är för att vi har en stark koppling till det vi själva tror på.Vad är ert syfte?– Det är att framhålla Sverige som matland och att lyfta det. I Sverige är vi bara självförsörjande till 50 procent, så dåligt är det och det innebär att bara varannan svensk kan äta ett svenskt julbord, om man ska vara krass.Hur kopplar du in kroppkakorna i resonemanget?– Jag har väldigt mycket kontakt med mina kunder som köper kroppkakor och får höra deras åsikter om mat och det kan jag sedan föra fram. Jag kan också förmedla hur verkligheten ser ut och hur livet är på en gård. Nästa steg är att vi ska ha ett möte i samband med Ölands skördefest och då kommer alla ambassadörerna hit. En rolig sak är att de bruna bönorna har fått ett geografiskt skydd på samma vis som falukorv.Odlar du bruna bönor på din gård?– Vi har odlat mycket bönor men vi gör det inte just nu. Men där finns det mycket att göra när det gäller bekämpningsmedel för alla ska kunna konkurrera på samma villkor.Camilla Myrsten