23948sdkhjf

Hallå… Bengt Flink, marknadschef på Frödinge mejeri

Ni firar ostkakans dag den 14 november. Vad gör ni då?

– Ja, vi har ju ostkakans vänner här nere i mörkaste Småland och de ordnar olika arrangemang. I år blir det SM i ostkaka på Astrid Lindgrens värld och då har vi landshövdingarna i Kalmar, Växjö och Jönköpings län som går in som garanter. På fredag blir det en kvalificeringstävling med 16 tillverkare som går till final.Finns det många ostkaketillverkare?– Ja, det gör det. De största är Frödinge och Vrigstad och enligt Nielsens statistik finns det 6-7 tillverkare. Men sedan har vi väldigt många små producenter som finns ute på gårdarna och bakar till fester och bröllop och ibland blir det kanske till någon butik också. Men jag vågar inte svara på hur många de är.Vilka är de största ostkakeätarna?– Det är folk som är lite äldre än medelåldern och de väljer ostkaka som dessert eller till kaffet. Men egentligen är ostkakan väldigt bred för den har en sådan sammansättning att den kan ätas vid många olika tillfällen. Den passar utmärkt som mellanmål.Hur ska ni få de yngre att äta ostkaka?– Vi har redan börjat och de kommer sakta men säkert. Det började öka när vi lanserade en ostkaka som man kan värma i micron. Den har ökat i universitetsstäder och nu har vi följt upp med en enportionskaka som vi tror att många unga väljer.Hur äter du helst ostkaka?– Det är nog med hjortronsylt och utan grädde men jag gillar också att äta den med en klick limekesella och ett par jordgubbar. Som mellanmål är den väldigt god med bacon och lingonsylt.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099