23948sdkhjf

Brun mat kan ge sjukdomar

Brunfärgade livsmedel som messmör, mörka läskedrycker och kinesisk soja kan öka risken för kroniska sjukdomar, varnar läkare.

Larmet

handlar om livsmedel som innehåller så kallade AGE-föreningar. Dessa

bildas när mat hettas upp, och förekommer i höga halter i söt, brun mat, skriver Upsala Nya Tidning. AGE-föreningarna

har varit kända länge, och har inte ansetts vara farliga i mindre

mängder. – Dessa restprodukter

är svåra att bryta ned för kroppen. De samlas i vävnader och leder till

att vävnaden kan försvagas. Elasticiteten i musklerna minskar, senor

försvagas, säger Gerhard Wikström, överläkare i kardiologi vid

Akademiska sjukhuset i Uppsala till UNT. Sjukdomar som anses ha samband med förhöjda värden av AGE är bland andra alzheimers, diabetes och parkinsons.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094