Fusk med fryst fisk
Företag som levererar fisk dubbelfryser den eller pumpar den full med vatten för att öka vikten visar ett test som gjorts av Göteborgs-Posten.
Fjorton förpackningar frysta fiskfiléer av olika märken tinades helt och
filéernas vikt med mer än 16 procent — som allra mest med 30 procent.Vid dubbelfrysning, som är fullt tillåtet, försämras inte kvaliteten men köttet blir gummiaktigt. Fisk från Kina är nästan alltid dubbelfryst. Men däremot måste polyfosfater som har E-nummer 450-452 alltid deklareras, om de har pumpats in för att öka vikten.– Producenterna är skyldiga att märka den frysta fisken om den har
behandlats på ett sätt som mätbart påverkar kvaliteten, till exempel
genom frysning eller tining. Om jag vore producent skulle jag framhålla
att min fisk var enkelfryst, som ett slags positiv märkning, säger
Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket, till Göteborgs-Posten.