23948sdkhjf

Fusk med fryst fisk

Företag som levererar fisk dubbelfryser den eller pumpar den full med vatten för att öka vikten visar ett test som gjorts av Göteborgs-Posten.

Fjorton förpackningar frysta fiskfiléer av olika märken tinades helt och

hållet. Filéerna vägdes före och efter tiningen. I åtta fall minskade

filéernas vikt med mer än 16 procent — som allra mest med 30 procent.Vid dubbelfrysning, som är fullt tillåtet, försämras inte kvaliteten men köttet blir gummiaktigt. Fisk från Kina är nästan alltid dubbelfryst. Men däremot måste polyfosfater som har E-nummer 450-452 alltid deklareras, om de har pumpats in för att öka vikten.– Producenterna är skyldiga att märka den frysta fisken om den har

behandlats på ett sätt som mätbart påverkar kvaliteten, till exempel

genom frysning eller tining. Om jag vore producent skulle jag framhålla

att min fisk var enkelfryst, som ett slags positiv märkning, säger

Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket, till Göteborgs-Posten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096