23948sdkhjf

Svensk kost nyttig som medelhavsmat

En studie, som ska bekräfta att svenska råvaror är lika bra för hjärtat som medelhavsmat, har inletts i Bollnäs.

Försökspersoner har under sex veckor fått äta kost som innehåller mycket korn, havre och rapsolja och sedan ska effekterna studeras. Målet är att se om en modern, fettsnål, nordisk

husmanskost rik på fullkorn, kostfiber och hälsosamt fett kan sänka

kolesterolvärdena och vara lika bra för hjärtat som den traditionella

medelhavskosten är. – Vi har ju sunda livsmedel. Jag tycker

inte att vi har accepterat och framhävt det på det sätt som vi skulle

kunna göra, utan piffar man upp det här och plockar man fram de här

goda näringsegenskaperna i våra nordiska basvaror är det min min tro att vi kommer att se effekt på de här markörerna

för hjärthälsa, säger Viola Adamsson, som ansvarar för nutritionsfrågor hos Lantmännen, till Ekot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063