Hallå… Jörgen Aleskough, skördefestgeneral på Öland
– Vi har hur mycket som helst på gång med totalt 900 aktiviteter från fyr till fyr, som vi brukar säga. Det är alltifrån konstutställningar till försäljning av pumpor och rotfrukter. Man kan säga att Öland öppnar sig på vid gavel den här veckan.När inviger ni?– Det gör vi på onsdag och sedan håller vi på till söndag. Vi ska bjuda 2000 personer på fältmässigt lagad ärtsoppa och ostmacka. Vissa bjuder vi också på punsch. Invigningen görs av jordbruksministern Eskil Erlandsson.2000 portioner ärtsoppa, hur går det till?– Hemvärnet ställer upp och lagar den för de har stor erfarenhet av det.Vad får det för effekter för ön?– Ön är normalt sett ett sommarparadis och under skördefesten omsätter vi 150 miljoner kronor mer än den bästa sommarveckan. Vi tar 10 procent av hela turistsäsongens omsättning med skördeveckan. Jag ser det som att vi med veckan har skapat en ny turistsäsong.Hur började det?– Det började med att journalisten Sven Ekberg 1996 besökte ön Jersey, som ville tvätta av sig stämpeln som skatteparadis, genom en skördefest. Sedan startade han motsvarande här på Öland.Camilla Myrsten