23948sdkhjf

Hallå… Cristoffer Cedergren på Matutveckling

Du arbetar med att ta fram kött från utegrisar, i Västra Odlinge i Skåne, och att marknadsföra det. Vad är det som är så bra med grisar som går ute?

– De bökar fritt och det får inte innegrisar göra. Bökandet är deras naturliga beteende och de vill inte böka i halm utan det ska vara riktig lera. Bönderna jag jobbar med, som konsult, kan inte tänka sig att föda upp dem på något annat vis. Det finns också buskar i deras hägn och det gillar de.Ska de gå ute hela året?– Ja det klarar de och fryser inte men vi har en hydda som de kan gå in i om det skulle bli riktigt dåligt väder.Känner konsumenterna till begreppet utegris?– Ordet signalerar vad det handlar om ganska tydligt men vi förklarar det ytterligare i vår marknadsföring.Hur påverkas köttet av grisarnas uteliv?– Det påverkas starkt och blir mer smakrikt och mörkare i färgen. Det behåller sin saftighet längre och släpper inte så mycket vätska och det märker ju jag tydligt eftersom jag är gammal kock. Jag råkade glömma en fläskfilé i ugnen men den behöll sin saftighet.Blir köttet dyrare?– Ja, det blir det för produktionen är ju inte så storskalig. Det handlar om priser som ökar med 15-20 procent. Men då får man ett premiumkött av riktigt god kvalitet.Äter du själv utegris?– Ja, det gör jag varje dag för jag håller på att prova olika nya recept. Det har en rejäl smak av gris och fläsk och det tror jag att folk här nere kommer gilla. Många säger att det smakar som fläsk smakade förr.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062