Tog steget över sundet
Men då fick hon finna sig i att bli pryo ett par månader och att sätta sig på skolbänken. För att lära sig danska.– Det var 60 privatlektioner som var oerhört givande. En sak är att förstå danska språket, en annan att våga prata det.Anledningen till att hon svarade på annonsen var inte ovanlig – en ny utmaning.– Efter åtta år som varuhuschef ville jag pröva något nytt. Kanske var det också lite av fyrtioårskris, säger hon med ett snabbt leende.Kris är knappast det första man tänker på vid samtalet med Maria Dybdal, trots att hon blivit av med sin butik. För Qvicklybutiken hon tog över i Glostrup är nu historia.– Mitt första riktiga jobb blev att stänga den. På fem veckor rivs allt ut och 1 oktober öppnar vi under Superbrugsenprofil med tonvikt på färskvaror.Det betyder att specialvarorna åker ut och in kommer bland annat ett stort frukt– och gröntrum. Och givetvis en stor brödavdelning med sex anställda, där några börjar halv tre på morgonen. Färskt bröd till frukost är en självklarhet i Danmark.– Det blir toppen, säger hon och visar den tomma lokalen. Det syns på blicken att hon i fantasin redan vandrar runt bland välfyllda hyllor och nöjda kunder.Är det stor skillnad mellan dansk och svensk företagskultur?– Jo, det är tydligare hierarkier här.Är det svårare för en kvinna att vara chef här?– Nej, det tycker jag inte.Många svenskar lockas över till Danmark av de högre lönerna. Är det samma sak i handeln?– Det är olika. Ob–ersättningen är sämre, så skillnaden för en genomsnittlig kassatjänst är inte stor. Men personer i arbetsledande ställning tjänar mer.Fast att åka fram och tillbaka över bron varje dag kostar också en del. – Men det tar mig bara 35 minuter att åka till jobbet.Lars ThulinMÖTETMaria DybdalAktuell: öppnar en Super-Brugsen i Glostrup i västra KöpenhamnFödd: 1966 i StockholmBakgrund: civilekonom, 16 år i Coop Sverige, senast som chef för Forum på Stadiongatan i Malmö, sedan januari i år anställd på Coop DanmarkBor: i Bunkeflostrand vid svenska fästet på ÖresundsbronFamilj: make Charles, sönerna Tobias, 10 och Fredrik, 5 Favoritmat: spagetti carbonara (utan grädde!) och ett glas röttÅt i går: citron- och honungsmarinerad kycklingfiléVill äta middag med: Nelson Mandela ”läser en av bok av honom och har blivit mycket fascinerad av Mandela och Sydafrika”