Hallå…Marie Hansson, ordförande i Jämtspira
– Det är förstås trevligt men jag har ännu ingen pejl på hur det ska fördelas. Jag tycker att det skulle vara intressant om de satsar på att göra det lättare att importera. Jag vill ta min komjölk från Norge för min gård ligger bara 6 kilometer från norska gränsen men jag behöver ha åtta tillstånd för det och det krävs en pappersexercis som man nästan dör av. Om jag ska ta mjölken från Sverige måste jag åka 17 mil och det känns hopplöst. Men förra veckan var det en upptakt bland politiker här uppe för att främja småskaligt. Alla som ligger i gränslän måste ju ha samma problem som jag.Exporterar du ost till Norge?– Nej, det fungerar inte för jag måste betala 60 kronor per kilo i strafftullar och det finns ingen möjlighet att lägga den kostnaden på konsumenterna så där behöver det göras något också.Finns det något mer område där du tycker att man ska satsa pengar?– Ja, det behövs ju en föryngring i branschen och då kan det behövas pengar för att göra det attraktivt för unga. Jag tycker att det är viktigt att satsa på det riktigt småskaliga för om man satsar på ett för stort projekt så är det lätt att snabbt sätta sprätt på 30 miljoner.Du tillverkar ekologisk ost av get- och komjölk på din gård har du märkt av någon ökning?–
beredda att betala för bra, smakrik och närproducerad mat. Det märker
vi väldigt tydligt. Men sedan är ju frågan när man kallar det
närproducerat och var man ska dra gränsen. Men Stockholmarna blir
jätteglada när vi kommer ner och säljer vår ost där.Camilla Myrsten