Hallå… Henrik Svenberg, ny ordförande i Svensk Fisk
– Ja, det har jag och är i full gång på nya jobbet men jag har semester i två veckor till.Vad har du för framtidsplaner?– Först blir det en massa praktiska frågor att ta tag i. Vi ska se över hur vår organisation ser ut och just nu pågår diskussioner om det i styrelsen. Därefter ska vi flytta från vår adress på Fiskhamnsgatan i Göteborg en liten bit bort till ett hus där det brukar hållas fiskauktioner.I dag pågår en stark debatt om hur fisken fiskas och var den kommer ifrån. Jag vill utveckla informationen om det till konsumenterna genom att utveckla en speciell märkning så att de kan få rätt information i sina butiker. Debatten har hittills ganska starkt påverkat våra fiskares möjligheter att sälja fisk här.Hur ser det ut för torsken?– I dag exporteras väldigt mycket svensk torsk istället för att säljas på hemmamarknaden. Det finns en stor efterfrågan men debatten har ju lett till bojkott av torsken på vissa platser. Därför är det viktigt för oss att ge fakta om hållbara bestånd och att man håller sig till alla regler och kvoter. Vi ska bygga upp en kedja av information där fiskhandlaren ska kunna ge relevant information. Kan vi äta torsk framöver?– Ja, det kan vi nu också och kvoterna i år har varit högre än förra året men nästa år blir de nog något lägre. EU-kommissionens plan ska ju leda till att torskbestånden återhämtar sig på lång sikt. Kvoterna borde hållits på en lägre nivå tidigare för de har ju varit helt obegränsade.Hur går det för laxen?– Det största problemet för laxen är att de smålaxar som sätts ut inte överlever i älvarna och sedan ska ett redskap som används till laxfiske förbjudas från årsskiftet. Det innebär att det blir mindre lax på marknaden framöver och vi får nog mer lax från Norge. Camilla Myrsten