Coop har hälften av ekoförsäljningen
Räknat i vikt motsvarar detta 33 344 ton. Ekoförsäljningen i Coop hade sin topp 2003, då sålde man 37 500 ton. Därefter följde en minskning under två år, innan man åter ökade 2006.– Nergången har sin naturliga förklaring, sade Coop Sveriges miljöchef Mikael Robertsson, när han presenterade Coops årliga miljörapport.– En orsak är att 2004 och 2005 var dåliga skördeår för frukt, grönsaker och potatis.– En annan förklaring är att det sedan några år tillbaka tyvärr inte finns någon rikstäckande leverantör av bröd. När vi fortfarande hade kooperativa bagerier hade vi kanske 16 sorter ekologiskt bröd. I dag finns Saltå Kvarn och en del lokala bagerier, vilka dock inte kan svara upp mot efterfrågan.Mikael Robertsson ser gärna en satsning från de större bagerierna på ekologiskt bröd.– Vi kan visa siffror på att detta går att sälja, säger han.H-G LARSSON