Christina Möller: En rörelse för mataktivister
Lågprishandeln har visserligen fått ett rejält fäste på marknaden, och inte något ont i det, tvärtom. Men flera kvalitetsinriktade koncept och handlare har visat att det går att konkurrera framgångsrikt med en högre ambitions- och prisnivå. Coop Konsum visar gott mod, Hemköp satsar och matglädjefinalisterna i Arla Foods Guldko är framgångsrika föredömen.Jag tror att kvalitetsdiskussionen i framtiden kommer att inriktas mot:- hälsa- klimat och miljö- etik och rättviseaspekter- lokalt och närproduceratOch det är ingen liten elit som kommer att ställa dessa krav. Effekterna av bristande kvalitet drabbar alla, men kanske är det två grupper som kommer att gå före.40-talisterna som går i pension under de närmaste åren kommer självklart att hålla ett öga på sin hälsa. Samtidigt vill de kunna njuta och många av dem har råd. Maten är en av de viktigaste kvalitetsaspekterna på livet. De kommer att ställa krav och har tid att engagera sig.Ungdomarna är radikalare och med livet framför sig. De kommer inte att acceptera slarv med matkvaliteten, men kanske är deras intresse mer inriktat mot miljö och etik än mot hälsa. Frågan är om kampen för bättre mat kommer att föras av just äldre och yngre. Personer mitt i livet med karriär och barn gör kanske andra prioriteringar. De måste välja pris, tidsvinster och bekvämlighet för att få ihop tillvaron. Kan det bli ungdomar och pensionärer som bildar front för bättre matkvalitet? I så fall behövs det en gemensam kamporganisation, en rörelse att arbeta inom. Jag undrar om inte Slow Food skulle kunna ta den rollen. Under en tid har jag följt dess framväxt i Sverige. För några månader sedan vara det stor samling i Falköping. Där och under de stora världskonventen Terra Madre i Turin har man samlat producenter och konsumenter för gemensamt tankeutbyte kring omsorgen om miljön, produktionen och upplevelsen runt matbordet.Slow Foods tre centrala begrepp är geniala - Gott, Rent och Rättvist. Organisationens skarpa och radikala analys av tillståndet i matvärlden i kombination med dess uppmaning att ta vara på glädjen i maten tilltalar mig. Det är så det är. Mycket kring maten är på tok, men det hindrar inte att det är en ynnest att få sätta sig vid matbordet och äta gott.Jag hoppas att Slow Food kan bli en ännu starkare kraft för en klok och god matutveckling och att det kan bli den rörelse som förenar alla som vill arbeta för matens kvalitet. Och vad kan jag göra år det? Bli medlem så klart. Idag har jag skickat in min anmälan.Är du intresserad, gå in på www.slowfood.com och www.slowfood.se.