LI vill förebygga ohälsosam fetma
Livsmedelsföretagen, LI, vill aktivt medverka till att förebygga den ohälsa som övervikt och fetma ger upphov till.
Exempel på konkreta åtgärder kan vara att se över portionsstorlekar och sammansättningar, verka för en ansvarsfull marknadsföring som inte stimulerar till överkonsumtion och ha tydlig information på förpackningar.
Allt enligt ett pressmeddelande från LI, som nu erbjuder myndigheterna att samarbeta med referensgruppen för sunda matvanor. Gruppen består av forskare och kommunikatörer från industrin, handeln och hotell- och restaurangföretagen.
I ett brev till Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket framhåller LI att gruppen kan hjälpa myndigheterna med kunskap, råd och förslag i arbetet.
Till slutet av 2004 ska en expertgrupp med personer från de båda myndigheterna ha tagit fram en konkret handlingsplan för goda matvanor och ökad fysisk aktivitet. Allt för att minska problemen med övervikt och fetma bland befolkningen.