23948sdkhjf

- Jag kanske gör en samhällsinsats

På trappan upp till det putsade stenhuset står penséer och andra vårblommor och väntar på att bli köpta och planterade. Som lanthandlare i Jönåker får man locka med annat än lågpriser för att få affärerna att gå runt.

Det är snart ett halvår sedan Johanna Thunström öppnade sin livsmedelsbutik Handlarn i Jönåker, väster om Nyköping.

Någon egentlig erfarenhet av att driva butik har hon inte.

– Jag jobbade i affär under ett år för tolv år sedan men annars tror jag att det mesta handlar om sunt förnuft, säger hon.

Så när tillfället kom slog hon till. Konsum skulle lägga ner och ville sälja fastigheten, men bara till någon som ville fortsätta att använda lokalen som butik.


Johanna Thunström tog med sig sin pappa och de tittade på lokalen tillsammans. Hon visar bilder på hur det då såg ut. Kylarna hade stått stängda så att det bildats mögel i dem. Det var smutsigt och rörigt och på flera ställen hittade hon döda möss.

Döda möss

– Golvet i lagret hade inte städats på jag vet inte hur länge, du ser ju hur det såg ut. Jag ville bara gråta, säger hon.

Trots det bestämde hon sig. Hon skulle köpa fastigheten och börja jobba som handlare.

– Jag är orädd. Om man inte testar så vet man inte hur det skulle ha blivit, förklarar hon.

De främsta konkurrenterna är stormarknaderna några mil från Jönåker. Det är omöjligt att hålla samma priser som dem.

– Det kan jag inte men om en kund säger att de sett en vara billigare någon annanstans så är jag inte knusslig. Då får de köpa den för samma pris. Jag tar igen det på något annat.


Värdefullt med butik

Hon är född och uppvuxen i Jönåker och tyckte att det var tråkigt när Konsum bestämde sig för att stänga. Kanske var det det som fick henne att bestämma sig.

– Det är värdefullt att ha en butik nära där man bor. Jag kanske gör en samhällsinsats, säger hon tankfullt.

Som tvåbarnsmamma vet hon också hur skönt det är att slippa släpa kassar och stå i långa köer.

– I de stora butikerna finns det ingen att fråga och det är svårt att hitta. Kassapersonalen kan till och med vara riktigt otrevlig, de vet att kunderna kommer dit ändå.

För tillfället har hon ingen annan service i butiken men väntar på att få bli Systembolagsombud. Bensinmacken i närheten är spelombud och har även hand om apoteksförsäljning och postservice.

Tänka annorlunda

Det är där blommorna på trappan kommer in.

– Jag får tänka lite annorlunda. Förut fanns det en handelsträdgård här, men den stängde. Så nu säljer jag lite blommor.


I den mån det är möjligt tar hon varor från lokala leverantörer. I Stigtomta köper hon kött och potatis. De andra varorna kommer från Axfood.

Så i en tid när lanthandlarna blir färre och allt fler små orter mister sin sista butik, har alltså Johanna Thunström gjort tvärtom. Hon öppnade en lanthandel. Och än så länge går det bra.

– Inkomsterna täcker utgifterna och jag kan ta ut en liten lön. Det går bättre än det gjorde i början, jag beställer allt mer varor för varje månad som går och det måste ju betyda något.

Jenny Ryderstedt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078