Ölrester ska bli bröd och flingor – och minska matsvinnet
Drav är en restprodukt från ölbryggningen som används främst som djurfoder eller biogas. Drav är rikt på protein och fibrer, vilket gör att det väckts intresse för att användas i större skala för livsmedelsproduktion.
Forskningsinstitutet Rise driver forskningsprojektet Brewed & renewed i samarbete med Carlsberg Sverige, Axfood, Axfoundation, Bagerigruppen, Elajo och Fazer med fokus på att göra bröd och frukostflingor på resterna.
– Drav är rikt på protein, fiber, vitaminer, mineraler och även antioxidanter. Det finns stor potential inom både hållbarhet och hälsa om man lyckas ta tillvara på det, kommenterar Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige, i ett pressmeddelande.
När man brygger en liter öl blir det 180 gram drav, det är cirka 80 000 ton årligen för den öl som Carlsberg brygger i Sverige. Nu är det tänkt att resterna ska gå från djurfoder, biogas eller kompostering till att hamna i frukostskålen med filen.
– Att ta tillvara på restprodukter från ölbryggningen är en viktig del av en mer cirkulär ekonomi. Genom att delta i Brewed & renewed fortsätter vi vår satsning på att minimera vårt miljöavtryck genom att återvinna alla restprodukter, kommenterar Jonas Kudermann, produktions- och logistikchef på Carlsberg Sverige.
Rise-projektet bidrar även till minskat matsvinn.
– Efter att ha halverat matsvinnet i butiker och lager sätter vi nu nya ambitiösa mål för att ytterligare minska matsvinnet i egen verksamhet. Men vi vill inte stanna där. Genom att använda sidoströmmar och utveckla nya produkter vill vi också bidra till att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan, säger Helena Allard, hållbarhetsinnovatör på Axfood.
Projektet ska pågå i två och är finansierat av Formas. Genom att samla aktörer från hela värdekedjan är målet att hitta lösningar som kan implementeras i stor skala.