23948sdkhjf

Axfoods nya matinnovation – ”Genombrott”

Innovationshubben Mineralskiftet har optimerat tekniken för behandling av mineraler, som järn och zink, i spannmål och gjort dem nästan lika tillgängliga som i kött. Mellanmålet Råggyberry först ut.

Axfood meddelar att man tillsammans med Generation Pep lanserar en ny matinnovation. Det är en mellanmålsprodukt som kallas för Råggyberry, som lanseras på Urban Deli och i utvalda Hemköp och Willys.

Produkten springer ur forskning som bedrivits inom ramarna för det svenska innovationsprojektet Mineralskiftet, som inkluderar Axfoundation, Matlust Utvecklingsnod/Södertälje kommun, Hidden in Grains och Warbo kvarn. Man uppger att man nått ett genombrott som kan förändra växtbaserad kost, i ett pressmeddelande. 

– Vi vill göra det enkelt för konsumenter att äta hälsosamt. Genom att samarbeta med en bredd av aktörer inom hela kedjan kan vi nu lanserar ett mellanmål som vi tror mycket på, som är bra för både hälsa och klimat, och dessutom väldigt gott. Vi hoppas konsumenterna ska testa och gilla Råggyberry, och att vi då ska kunna skala upp produktionen och lansera den som en Garantprodukt, brett över hela landet, kommenterar Ellinor Puerto, chef sortimentsutveckling på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab.

Målet är att skala upp tillverkningen framöver.

– Nästan alla skulle må bra av att äta mer fullkorn. Därför behövs lättillgängliga produkter på marknaden som både är goda och hållbara, och där vi kan tillgodogöra oss mer av nyttigheterna i fullkornet, kommenterar Veronica Öhrvik, näringsexpert och projektledare på Axfoundation.

Tekniken bygger på en gammal metod där man nu optimerar den hydrotermiska behandling av mineraler, som järn och zink, i spannmål och gjort dem nästan lika tillgängliga som i kött. Lösningen kan enligt Mineralskiftet vara en vändpunkt för de flickor och unga kvinnor som lider av järnbrist samt för dem som väljer bort kött.

Tekniken kan bryta ner upp till 99 procent av fytinsyran, ett ämne som binder mineralerna i spannmål. Detta gör att upp till fyra gånger mer järn och zink blir tillgängliga för kroppen att ta upp, skriver de i rapporten.

– I praktiken innebär det här att det finns mer järn tillgängligt att ta upp från en portion fullkornspasta med tomatsås än från en vanlig portion pasta och köttbullar, säger Veronica Öhrvik.

Mineralskiftet

Projektet har drivits sedan 2021 av Matlust Utvecklingsnod i samarbete med Axfoundation, Hidden in Grains och Warbro Kvarn, med finansiering från Vinnova. 

Målet har varit att lösa problemet med mineraler i skiftet till mer växtbaserad kost och utveckla nästa generation smakrika och hälsosamma fullkornsprodukter med korn, råg och vete. 

I veckan släpptes resultatrapporten.

Källa: Mineralskiftet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.468