23948sdkhjf

Mathem ansöker om rekonstruktion – 300 sägs upp

Lagren i Malmö och Göteborg stängs ner när Mathem centraliserar lagerverksamheten.

Mathem har lämnat in en ansökan till tingsrätten om en företagsrekonstruktion. I ett pressmeddelande skriver bolaget att det är ett steg i att försöka bli finansiellt hållbart. Moderbolaget Oda Group har som mål att ha svarta siffror år 2026.

– Att genomföra en företagsrekonstruktion är aldrig ett enkelt beslut, men vi är övertygade om att det är rätt väg framåt för Mathem. Det ger oss möjlighet att se över bolagets kostnadskostym och göra nödvändiga justeringar för att säkerställa att Mathem långsiktigt blir finansiellt hälsosamt och framgångsrikt, säger Chris Poad, vd för Oda Group.

Rekonstruktionen beräknas ta tre till sex månader och ska inte påverka Mathems dagliga verksamhet eller kunderna.

Förra hösten stod det klart att svenska Mathem skulle slås samman med norska Oda. I samband med att sammanslagningen blev offentlig medgav dåvarande vd:n Johan Lagercrantz att man fortfarande jagade lönsamhet. Sedan dess har Johan Lagercrantz fått lämna och flera roller kapats inom såväl Oda Group som Mathem.

Just nu förhandlar Mathem med facket om uppsägning av ytterligare cirka 300 tjänster då man utöver rekonstruktionsansökan dessutom väljer att centralisera sin lagerverksamhet. 

– Att omtyckta och duktiga medarbetare påverkas av den här situationen är en oerhört tung baksida med den här typen av förändringar. Men dessvärre är det nödvändigt för att kunna vända bolaget i rätt finansiell riktning, säger Chris Poad.

Hanteringen av kundordrar kommer framöver att ske i företagets lager i Larsboda i Stockholm. Ordrarna transporteras sedan till i Malmö och Göteborg, där Mathem-bilarna plockar upp beställningen för att sedan leverera hem till kunderna i dessa regioner.

– Odas logistikplattform, som även implementerats i Mathems verksamhet, är världsledande vad gäller effektivitet. Att centralisera lagerverksamheten, och driva den genom automationen i Larsboda för samtliga regioner i Sverige, kommer att innebära en markant effektivitetsökning för hela vår operationella verksamhet, vilket är avgörande för att nå våra finansiella mål, förklarar Chris Poad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047