Fortsatt tillväxt – men Dagab sänkte Axfoods resultat
Axfood summerar i sin delårsrapport ett kvartal där tillväxten återigen var högre än marknadens trots exceptionellt höga jämförelsetal. Därmed stärktes marknadspositionerna ytterligare med fortsatt positiv kundtillströmning och ökade volymer.
Resultatet påverkades negativt av en svagare försäljningsutveckling i Dagab samt kostnader kopplade till driftstörningar vid det nya lagret i Bålsta.
I kvartalet har Axfood tecknat avtal för att förvärva City Gross från Bergendahls vilket ger Axfood tillväxtmöjligheter i stormarknadssegmentet och stärker konkurrensen på marknaden, förutsatt att Konkurrensverket godkänner affären.
– Detaljhandelsomsättningen ökade 2,6 procent drivet av fortsatt volymtillväxt från en fin kundtillströmning. Det är tydligt att våra koncept befäster sina marknadspositioner som stärkts väsentligt de senaste åren, skriver avgående vd och koncernchef Klas Balkow i sin sista rapportkommentar.
Under kvartalet har Willys fortsatt säkra sin prisposition, konstaterar Balkow.
– Tillväxten om 2,6 procent, som ställs mot marknadens högsta jämförelsetal, visar att strategin fungerar. Hemköp fortsätter arbetet med att stärka kedjan, och visar under kvartalet än en gång på en stark tillväxt i jämförbar försäljning om 4,6 procent. Situationen på café- och restaurangmarknaden är utmanande då många konsumenter prioriterar andra typer av utgifter än att gå ut och äta. Vår restauranggrossist Snabbgross redovisar en tillväxt om 1,8 procent.
– Vi summerar ett kvartal med en positiv utveckling i våra kedjor, men med ett svagare resultat som belastats av kostnader om 86 miljoner kronor relaterade till driftstörningar och förvärvet av City Gross. Vi står starkt finansiellt och är trygga i att de satsningar vi gör skapar en solid plattform för ökad konkurrenskraft i framtiden, avslutar han.
Koncernens nettoomsättning ökade med 1,2 procent till 21 044 miljoner kronor (20 797), medan detaljhandelsomsättningen ökade med 2,6 procent till 16 509 miljoner kronor (16 098)
Rörelseresultatet sjönk till 836 miljonr kronor (878) och rörelsemarginalen minskade till 4,0 procent (4,2).
Rörelseresultatet belastades av 86 Mkr i kostnader för störningar i omläggningen av logistiken, förvärvet av City Gross och driftstörningar i butikernas betalsystem.
Resultatet på sista raden minskade till 582 miljoner kronor (631).
För det första halvåret ökade nettoomsättningen med 3,1 procent till 41 296 miljoner kronor (40 049) och detaljhandelsomsättningen med 4,7 procent till 32 790 miljoner kronor (31 323).