Matnyttigt i Almedalsveckans program
Med start på tisdag den 25 juni fylls centrala Visby med näringsliv och politik. Varje tänkbar lokal utnyttjas för seminarier och debatter under fyra dagar. Drygt 2 000 evenemang listas i det digra programmet.
Här träffas representanter för produktion, handel och politik, och diskuterar aktuella frågor i en mängd sammanhang.
För att underlätta för dig som är intresserad av dagligvaruhandel och/eller livsmedelsproduktion har Fri Köpenskap sammanställt ett urval intressanta seminarier i de aktuella områdena.
Tisdag den 25/6
14:00 - 14:50
Vad måste till för att vi ska äta mer hälsosamt och hållbart?
Arrangör: Coop
Forskningen är tydlig med att vårt sätt att producera och konsumera mat inte är hållbar för människa, miljö, samhälle eller hälsa. Samtidigt sker små förändringar i beteendet hos konsument. Vad krävs för att vi ska äta mer hälsosamt och hållbart? Vem ska hjälpa konsumenten till bättre val?
Medverkande:
Annica Sohlström, Generaldirektör, Livsmedelsverket
Meta Persdotter, VD, Coop Butiker och Stormarknader
Johanna Hornberger, Riksdagsledamot, Moderaterna
Stina Larsson, Miljöpolitisk talesperson, riksdagsledamot, Centerpartiet
Johanna Hållén, Generalsekreterare, Sveriges konsumenter
18:00 - 18:50
Emv i handeln - hiss eller diss?
Arrangör: Lidl Sverige
Livsmedelskedjornas egna märkesvaror (emv) väcker intresse och anledning till både debatt och utredningar. Vilka effekter har utvecklingen av emv avseende priser, innovation och makt i livsmedelskedjan?
Medverkande:
Marita Wengelin, Kommunikations- och CSR-chef, Lidl Sverige
Cecilia Anneling, Kommunikationschef, Svensk Dagligvaruhandel
Jens Hultman, Professor, Högskolan Kristianstad
Robert Stekovic, Kommersiell direktör, Lidl Sverige
Cecilia Kocken, VD, Arla Sverige
Gunnela Ståhle, ordförande, Vi Konsumenter
Onsdag den 26/6
11:30 - 12:25
Så påverkar generativ AI konsument- och dagligvaruhandeln. Utmaningar och strategier för framgång
Arrangör: EY
Artificiell intelligens (AI) skapar möjligheter för detaljhandeln, men också etiska dilemman och behov av omdefinierade arbetsprocesser. Hur ser de senaste trenderna inom generativ AI och verktyg för att navigera i den snabba utvecklingen ut?
Medverkande:
Malin Andrée, Ansvarig för konsumtsektorn i Sverige, Partner, EY
Heidi Baas Liedberg, AI & Data, Senior Manager, EY
Monika Magnusson, Vd, Apotek Hjärtat
Tom Thörnblom, Chef Kommunikation & Hållbarhet, Lyko
Sophia Wikander, Vd, Microsoft
Arba Kokalari, Europaparlamentariker - fokus digital omställning
Johan Hetting, Näringspolitisk expert, Svensk Handel
Hanna Graflund Sleyman, Vd, AxTech, Axel Johnson
Evenemangsinformation:
12:00 - 12:50
Vem är förloraren i matprisdebatten?
Arrangör: Svensk Dagligvaruhandel
Varför livsmedelspriserna stigit har varit ett flitigt debatterat ämne det senaste året. Är det dålig konkurrens inom dagligvaruhandeln, missgynnas konsumenten av antalet dagligvaruhandelsaktörer, skiljer sig Sverige ut sig jämfört med andra länder och vem är egentligen förloraren i matprisdebatten?
Medverkande:
Arvid Fredenberg, Chefsekonom, Konkurrensverket
Mikael Damberg, Ekonomisk-politisk talesperson, (S)
Edward Riedl, Ordf. finansutskottet, (M)
Sven-Olov Daunfeldt, Chefsekonom, Svenskt Näringsliv
Susanna Kierkegaard, Ledarskribent, Aftonbladet
Eric Lundberg, Ordförande Svensk Dagligvaruhandel, Vd ICA Sverige
Karin Brynell, Vd, Svensk Dagligvaruhandel
Åsa Julin, Moderator
14:00 - 14:50
Vad måste till för att vi ska äta mer hälsosamt och hållbart?
Arrangör: Coop
Forskningen är tydlig med att vårt sätt att producera och konsumera mat inte är hållbar för människa, miljö, samhälle eller hälsa. Samtidigt sker små förändringar i beteendet hos konsument. Vad krävs för att vi ska äta mer hälsosamt och hållbart? Vem ska hjälpa konsumenten till bättre val?
Medverkande:
Annica Sohlström, Generaldirektör, Livsmedelsverket
Meta Persdotter, VD, Coop Butiker och Stormarknader
Johanna Hornberger, Riksdagsledamot, Moderaterna
Stina Larsson, Miljöpolitisk talesperson, riksdagsledamot, Centerpartiet
Johanna Hållén, Generalsekreterare, Sveriges konsumenter
15:00 - 16:00
Klimatneutral livsmedelskedja – går det?
Arrangör: Livsmedelsföretagen, Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, Svensk Dagligvaruhandel
Alla sektorer ska få ned sina utsläpp, så även livsmedelssektorn. Ett uttryck som används flitigt är ”klimatneutral livsmedelskedja”, men är det ens möjligt att uppnå? Hur hanterar vi de snåriga målkonflikter som uppstår när branschens förutsättningar möter politikens ambitioner?
Medverkande:
Åsa Persson, Ordförande, Klimatpolitiska rådet
Emma Nohrén, Riksdagsledamot, Miljöpartiet
Johanna Hornberger, Riksdagsledamot, Moderaterna
Anna-Caren Sätherberg, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna
Martin Kinnunen, Riksdagsledamot, Sverigedemokraterna
Sofie Eliasson Morsink, Ordförande, Livsmedelsföretagen
Palle Borgström, Ordförande, LRF
Eric Lundberg, Ordförande, Svensk Dagligvaruhandel
19:45 - 20:30
Hur får vi konsumenter att välja lokalproducerad mat i prispressade tider?
Arrangör: Matbyrån Gotland
En stark lokal livsmedelsproduktion är viktigt för att upprätthålla en levande landsbygd och för att stärka försörjningsförmågan, inte minst här på Gotland. Samtidigt värderas mat alltjämt lågt av många konsumenter. Hur kan vi jobba för att få fler konsumenter att prioritera lokala, hållbara matval?
Medverkande:
Liv Marend, Krögare, Matkafé Öster och restaurangen på Stora Karlsö
Malin Mendel, Kokboksförfattare och Indienkorrespondent, SVT
Ola Thomsson, Inköpschef, Protos
Markus Wahlgren, Butikschef, Stora Coop Visby
Hanna Winther, Verksamhetsledare och tidigare andelsjordbrukare, Matbyrån Gotland
Torsdag den 27/6
12:00 - 12:50
Riskerar det föreslagna kommunala beredskapsansvaret ge oss 290 olika lösningar?
Arrangör: Svensk Dagligvaruhandel
I utredningen Livsmedelsberedskap för en ny tid finns flera förslag för att stärka vårt lands livsmedelsberedskap. Det handlar om beredskapslagring, en ny livsmedelsberedskaplag och även ansvarsfrågan - både det enskilda medborgaransvaret och ett större kommunalt ansvar.
Medverkande:
Ulrika Dahlin, Beredskapsansvarig, Svensk Dagligvaruhandel
Anders Fridborg, Säkerhetschef, Uppsala kommun
Karin Peedu, Upphandlingsstrateg, SKR, och expert i utredningen om livsmedelsberedskap
Daniel Karlsson, Avdelningschef avdelningen för livsmedels- och dricksvattenförsörjning, Livsmedelsverket
Frida Ganshed, VD, Coop Gotland
Evenemangsinformation:
12:30 - 13:05
I framtidens företag är data en av de absolut viktigaste tillgångarna
Arrangör: Dagens industri, Dagligvarunytt
Tillgång till data och förståelse hur man kan omvandla data till affärsvärde är den viktigaste frågan för alla företag just nu. Vilken data är viktig, varför är den viktig och hur skapar man affärvärde i praktiken? Vi samtalar med tre av livsmedelsindustrins mest inflytelserika företag