23948sdkhjf

Matnyttigt i Almedalsveckans program

Det finns mycket att välja på under årets Almedalsvecka för den som är intresserad av livsmedel, dagligvaror och dagligvaruhandel. Här är ett urval.

Med start på tisdag den 25 juni fylls centrala Visby med näringsliv och politik. Varje tänkbar lokal utnyttjas för seminarier och debatter under fyra dagar. Drygt 2 000 evenemang listas i det digra programmet.

Här träffas representanter för produktion, handel och politik, och diskuterar aktuella frågor i en mängd sammanhang.

För att underlätta för dig som är intresserad av dagligvaruhandel och/eller livsmedelsproduktion har Fri Köpenskap sammanställt ett urval intressanta seminarier i de aktuella områdena.

Tisdag den 25/6

14:00 - 14:50

Vad måste till för att vi ska äta mer hälsosamt och hållbart?

Arrangör: Coop

Forskningen är tydlig med att vårt sätt att producera och konsumera mat inte är hållbar för människa, miljö, samhälle eller hälsa. Samtidigt sker små förändringar i beteendet hos konsument. Vad krävs för att vi ska äta mer hälsosamt och hållbart? Vem ska hjälpa konsumenten till bättre val?

Medverkande:

Annica Sohlström, Generaldirektör, Livsmedelsverket

Meta Persdotter, VD, Coop Butiker och Stormarknader

Johanna Hornberger, Riksdagsledamot, Moderaterna

Stina Larsson, Miljöpolitisk talesperson, riksdagsledamot, Centerpartiet

Johanna Hållén, Generalsekreterare, Sveriges konsumenter

18:00 - 18:50

Emv i handeln - hiss eller diss?

Arrangör: Lidl Sverige

Livsmedelskedjornas egna märkesvaror (emv) väcker intresse och anledning till både debatt och utredningar. Vilka effekter har utvecklingen av emv avseende priser, innovation och makt i livsmedelskedjan?

Medverkande:

Marita Wengelin, Kommunikations- och CSR-chef, Lidl Sverige

Cecilia Anneling, Kommunikationschef, Svensk Dagligvaruhandel

Jens Hultman, Professor, Högskolan Kristianstad

Robert Stekovic, Kommersiell direktör, Lidl Sverige

Cecilia Kocken, VD, Arla Sverige

Gunnela Ståhle, ordförande, Vi Konsumenter

Onsdag den 26/6

11:30 - 12:25

Så påverkar generativ AI konsument- och dagligvaruhandeln. Utmaningar och strategier för framgång

Arrangör: EY

Artificiell intelligens (AI) skapar möjligheter för detaljhandeln, men också etiska dilemman och behov av omdefinierade arbetsprocesser. Hur ser de senaste trenderna inom generativ AI och verktyg för att navigera i den snabba utvecklingen ut? 

Medverkande:

Malin Andrée, Ansvarig för konsumtsektorn i Sverige, Partner, EY

Heidi Baas Liedberg, AI & Data, Senior Manager, EY

Monika Magnusson, Vd, Apotek Hjärtat

Tom Thörnblom, Chef Kommunikation & Hållbarhet, Lyko

Sophia Wikander, Vd, Microsoft

Arba Kokalari, Europaparlamentariker - fokus digital omställning

Johan Hetting, Näringspolitisk expert, Svensk Handel

Hanna Graflund Sleyman, Vd, AxTech, Axel Johnson

Evenemangsinformation:

12:00 - 12:50

Vem är förloraren i matprisdebatten?

Arrangör: Svensk Dagligvaruhandel

Varför livsmedelspriserna stigit har varit ett flitigt debatterat ämne det senaste året. Är det dålig konkurrens inom dagligvaruhandeln, missgynnas konsumenten av antalet dagligvaruhandelsaktörer, skiljer sig Sverige ut sig jämfört med andra länder och vem är egentligen förloraren i matprisdebatten?

Medverkande:

Arvid Fredenberg, Chefsekonom, Konkurrensverket

Mikael Damberg, Ekonomisk-politisk talesperson, (S)

Edward Riedl, Ordf. finansutskottet, (M)

Sven-Olov Daunfeldt, Chefsekonom, Svenskt Näringsliv

Susanna Kierkegaard, Ledarskribent, Aftonbladet

Eric Lundberg, Ordförande Svensk Dagligvaruhandel, Vd ICA Sverige

Karin Brynell, Vd, Svensk Dagligvaruhandel

Åsa Julin, Moderator

14:00 - 14:50

Vad måste till för att vi ska äta mer hälsosamt och hållbart?

Arrangör: Coop

Forskningen är tydlig med att vårt sätt att producera och konsumera mat inte är hållbar för människa, miljö, samhälle eller hälsa. Samtidigt sker små förändringar i beteendet hos konsument. Vad krävs för att vi ska äta mer hälsosamt och hållbart? Vem ska hjälpa konsumenten till bättre val?

Medverkande:

Annica Sohlström, Generaldirektör, Livsmedelsverket

Meta Persdotter, VD, Coop Butiker och Stormarknader

Johanna Hornberger, Riksdagsledamot, Moderaterna

Stina Larsson, Miljöpolitisk talesperson, riksdagsledamot, Centerpartiet

Johanna Hållén, Generalsekreterare, Sveriges konsumenter

15:00 - 16:00

Klimatneutral livsmedelskedja – går det?

Arrangör: Livsmedelsföretagen, Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, Svensk Dagligvaruhandel

Alla sektorer ska få ned sina utsläpp, så även livsmedelssektorn. Ett uttryck som används flitigt är ”klimatneutral livsmedelskedja”, men är det ens möjligt att uppnå? Hur hanterar vi de snåriga målkonflikter som uppstår när branschens förutsättningar möter politikens ambitioner?

Medverkande:

Åsa Persson, Ordförande, Klimatpolitiska rådet

Emma Nohrén, Riksdagsledamot, Miljöpartiet

Johanna Hornberger, Riksdagsledamot, Moderaterna

Anna-Caren Sätherberg, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna

Martin Kinnunen, Riksdagsledamot, Sverigedemokraterna

Sofie Eliasson Morsink, Ordförande, Livsmedelsföretagen

Palle Borgström, Ordförande, LRF

Eric Lundberg, Ordförande, Svensk Dagligvaruhandel

19:45 - 20:30

Hur får vi konsumenter att välja lokalproducerad mat i prispressade tider?

Arrangör: Matbyrån Gotland

En stark lokal livsmedelsproduktion är viktigt för att upprätthålla en levande landsbygd och för att stärka försörjningsförmågan, inte minst här på Gotland. Samtidigt värderas mat alltjämt lågt av många konsumenter. Hur kan vi jobba för att få fler konsumenter att prioritera lokala, hållbara matval?

Medverkande:

Liv Marend, Krögare, Matkafé Öster och restaurangen på Stora Karlsö

Malin Mendel, Kokboksförfattare och Indienkorrespondent, SVT

Ola Thomsson, Inköpschef, Protos

Markus Wahlgren, Butikschef, Stora Coop Visby

Hanna Winther, Verksamhetsledare och tidigare andelsjordbrukare, Matbyrån Gotland

Torsdag den 27/6

12:00 - 12:50

Riskerar det föreslagna kommunala beredskapsansvaret ge oss 290 olika lösningar?

Arrangör: Svensk Dagligvaruhandel

I utredningen Livsmedelsberedskap för en ny tid finns flera förslag för att stärka vårt lands livsmedelsberedskap. Det handlar om beredskapslagring, en ny livsmedelsberedskaplag och även ansvarsfrågan - både det enskilda medborgaransvaret och ett större kommunalt ansvar.

Medverkande:

Ulrika Dahlin, Beredskapsansvarig, Svensk Dagligvaruhandel

Anders Fridborg, Säkerhetschef, Uppsala kommun

Karin Peedu, Upphandlingsstrateg, SKR, och expert i utredningen om livsmedelsberedskap

Daniel Karlsson, Avdelningschef avdelningen för livsmedels- och dricksvattenförsörjning, Livsmedelsverket

Frida Ganshed, VD, Coop Gotland

Evenemangsinformation:

12:30 - 13:05

I framtidens företag är data en av de absolut viktigaste tillgångarna

Arrangör: Dagens industri, Dagligvarunytt

Tillgång till data och förståelse hur man kan omvandla data till affärsvärde är den viktigaste frågan för alla företag just nu. Vilken data är viktig, varför är den viktig och hur skapar man affärvärde i praktiken? Vi samtalar med tre av livsmedelsindustrins mest inflytelserika företag

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063