Brotten i butik ökar men anmälningarna minskar
Klimatet i samhället hårdnar och det märks i butikerna. Enligt Svensk Handels säkerhetsindex (ett sammanfattande mått på andelen unika butiker som blivit utsatta för minst ett brott) har antalet butiker som utsatts för brott eller hotfullt beteende ökat från 41 till 45 procent mellan kvartal tre och fyra.
Både hoten och stölderna ökar. Hela 37 procent av de som svarat uppger att de utsatts för stöld eller ringa stöld (tidigare kallat snatteri) den senaste veckan. 1 procent har dessutom haft inbrott. Totalt stjäls det varor för ungefär 8,5 miljarder kronor årligen inom handeln och den färska Trygghetsbarometern tyder på att den summan är på väg att öka ytterligare.
– Regeringen har utryckt ambitionen om att kraftigt minska mängdbrotten genom en rad olika verktyg, exempelvis genom att se över lagen om tillträdesförbud. Detta är någonting som vi givetvis välkomnar, men fina ord räcker inte. Våra medlemmar behöver se handling här och nu, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.
Enligt Nina Jelver har den höga brottsutsattheten nu börjat märkas i butikernas rekryteringsarbete.
– Branschen är idag näringslivets största arbetsgivare, men till följd av brottsutsattheten och säkerhetsläget ser vi hur rekrytering blir ett allt större problem för många av våra medlemmar. Det måste ansvariga myndigheter ta i beaktning, säger Nina Jelver.
Samtidigt sjunker viljan att anmäla stölder. Från kvartal tre till fyra, från 31 till 21 procent.
– Vi vet att det ofta kan kännas lönlöst att polisanmäla alla de brott som begås i butik, men för att handelns brottsutsatthet ska komma högre upp på agendan hos polismyndigheten krävs det att verkligheten också återspeglas i statistiken. Det är just genom att anmäla som vi kan påtala hur stora problemen inom handeln faktiskt är, betonar Nina Jelver.