23948sdkhjf

Skatteverket konstaterar: Omfattande skattefusk i mindre matbutiker

Majoriteten av Skatteverkets utredningar av 49 mindre livsmedelsbutiker ledde till ändrad beskattning och fyra av tio livsmedelsföretag fick kontrollavgifter.

Skatteverket har genomfört skatterevisioner av 49 företag som driver livsmedelsbutiker. 

Totalt resulterade skatterevisionerna i ytterligare skatter och avgifter för företagen på 32,8 miljoner kronor, det vill säga ett snitt på nästan 670 000 kronor per bolag om samtliga hade varit misskötsamma. Skatterna och avgifterna lades på efter att man upptäckt oredovisade intäkter om cirka 44,2 miljoner kronor och oredovisade löner om 30,5 miljoner kronor.

– Det har saknats underlag till både intäkter och kostnader i räkenskaperna, transaktioner på bankkonton har inte varit bokförda och i flera fall har bokföringen upprättats med stor eftersläpning, säger Roger Leander på Skatteverket, samordnare av kontrollen.

Bland de återkommande felen man upptäckt är det bland annat intäkter som inte redovisats i butikernas kassaregister, betalningar via Swish som gjorts till bolagsföreträdarnas privata bankkonton och att de redovisade bruttovinsterna har varit lägre än vad de borde vara enligt både branschgenomsnittet och företagens egna inköps- och försäljningspriser.

Den bristande bokföringen innebär att de bolag som faktiskt sköter sina ordentligt missgynnas, menar Roger Leander.

– Det var bara några få utredningar som inte resulterade i ändrad beskattning. Vi kan konstatera att delar av branschen är utsatt för osund konkurrens. Den här kontrollen var väl motiverad.

De livsmedelsbutiker som varit föremål för revisionerna är mindre butiker där försäljningen till minst 50 procent utgörs av matvaror.

Skatteverket har också gjort kontrollbesök hos 112 mindre livsmedelsföretag. Där fick nästan fyra av tio företag kontrollavgifter som sammanlagt landade på 550 000 kronor. Där handlade det i de flesta fall om kontrollköp som inte registrerades i butikens kassa.

Enligt Skatteverket utgår man från ett riskbaserat urval gällande vilka butiker man undersöker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.031