23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Unika europeiska matkulturer

Artikeln är sponsrad av Hellotickets

Europa är minst sagt känt för sin kulinariska mångfald. Från det nordiska kökets maffiga rätter och värmande grytor till italienska bakverk och viner – Europa har allt och mycket mer när det kommer till mat. Tyvärr är det svårt att få chans att prova alla dessa unika smakupplevelser trots att man bor så nära, speciellt om semestertiden fortfarande är långt bort. I följande artikel hoppas vi kunna göra din semester något mer smakrik genom att visa dig några unika europeiska matkulturer att sikta på nästa gång du är ute på resande fot. Utforska städer och evenemang med HelloTickets och hitta nya intressanta kulinariska upplevelser i Europa och resten av världen.

Om det är variation man är ute efter är Europas storlek verkligen ett plus. Här kan man prova på italiensk mat ena dan och tysk mat den andra – för att inte tala om alla de internationella variationerna av nationella rätter som finns. Tysk mat i Italien är till exempel en intressant tvist. Här är några unika europeiska matkulturer att se fram emot under semestern.

Portugal

Ett lands matkultur bildas inte i ett vakuum, utan det är rådande materiella förutsättningar som i grund och botten styr hur kulturen formas, vilket såklart gäller mer än bara mat. I Portugals fall har detta lett till att det finns oerhört mycket fisk i det portugisiska köket. I Portugal är nämligen mat från havet förhållandevis billigt, speciellt vid kusten där stora delar av landet har bosatt sig. I Portugal vet man verkligen hur man lagar fisk på rätt sätt.  Bakverk finns det också gott om. Pastéis de Nata är inte att leka med.

Prova gärna på Portugals ikoniska rätter som Bacalhau à Brás, en fantastisk blandning som består av kod, hackad lök, friterad potatis, svarta oliver och äggröra. Om du känner dig mer äventyrlig kan vi även rekommendera Polvo à Lagareiro som kombinerar kokt bläckfisk med olivolja, vitlök och potatis. Längre inåt land har du mer kött. Portugal har tyvärr inte mycket för vegetarianen!

Ungern

Nord- och östeuropeisk mat tenderar att vara mer rustik än sydeuropas. Ungern är ett praktexempel på detta. Deras traditionella mat består nämligen huvudsakligen av kött, grönsaker i säsong, ost, frukt, färskt bröd och välkryddade korvar. Du har även bakverk och fyllda pannkakor (palacsinta) till efterrätt och soppor till förrätt. På många sätt liknar ungersk mat annan östeuropeisk mat – till exempel mat från Rumänien. Det är dock i detaljerna som varje land utmärker sig. 

Ungersk mat utmärker sig i att den brukar vara väldigt kryddig (speciellt paprika). Om du äter fet mat med rödölk och paprikakrydda kan du vara ganska säker på att det kommer från Ungern! Prova gärna gulasch, langos (flatbröd), fatányéros eller deras fantastiska ostar när du är där.

Storbritannien

Storbritannien har en av de bredaste matkulturerna i världen. Detta har återigen en materiell grund – närmare bestämt deras koloniala och teknologiska historia. I Storbritannien har du dock inte enbart unik mat från landets många före detta kolonier, utan många av de maträtter som lever kvar än idag är inhemska, kommer från normandernas erövring av England, eller från landets keltiska eller anglosaxiska arv.

Tack vare sin centrala roll i världshistorien är det svårt att kortfattat beskriva matkulturen i Storbritannien. Självklart har du den engelska frukosten – en kvarleva från industrialismens tid med sina långa arbetsdagar som krävde mycket energi. Frukosten består vanligtvis av blodpudding, grillade tomater, champinjoner, korv, vita bönor, potatisbullar och såklart – ägg & bacon! Till lunch brukar man äta chips och smörgåsar med pålägg som rökt lax, ost, skinka, biff, pepparrot och äggröra. Bakad potatis och paj är också vanligt. Prova gärna Ploughman’s Lunch för en riklig måltid. Glöm inte heller din Sunday Roast, Shepherd’s Pie och bakverk som Yorkshire Parkins.

Turkiet

Turkiet ligger visserligen i Europas utkant, men det måste ändå räknas som europeisk matkultur (vid det här laget) trots sina persiska rötter. Här hittar du mat som innehåller mycket äggplanta, vitlök, chili, spiskummin och andra sorters färska örter. Lök är standard och ingår i nästan allt. I Turkiet ingår alltid vitt bröd – en vanlig företeelse längre österut. Att alltid inkludera bröd är ändå en ganska sund tradition. Om man inte tycker om maten kan man ju alltid mätta sig ändå. Om du ska till Turkiet kan vi starkt rekommenderar kebab, pilaff deras många förrätter (meze). Den välkända Baklavan är också ett måste.

Sänd till en kollega

0.016