23948sdkhjf

Kf Stockholm tonar ner sockerhotet

Tvärtemot vad som ofta hörs i hälsodebatten har konsumtionen av läsk minskat under de senaste åren. Det skriver Konsumentföreningen Stockholm i ett pressmeddelande.
– Om man ser till sockrad läsk dricker vi 57 liter per person och år och det är betydligt mindre än för tio år sedan, säger föreningens konsument- och miljöchef Louise Ungerth i en kommentar.

KfS lyfter fram att konsumtionen av sockrad läsk minskat från 73 liter per person och år till 57 liter under perioden 2003-2014 enligt Sveriges Bryggeriers statistik.

Föreningen lyfter också fram vad man betecknar som oriktigheter i statistiken om hur mycket godis och choklad vi trycker i oss. Enligt den officiella statistiken från Jordbruksverket åt svenskarna 17 kg godis per person och år 2013 och 15 kg år 2014. Men enligt KfS har konsumtionen legat stilla runt 14 kg per person och år sedan år 2000.

KfS grundar sina siffror på uppgifter från Chokofa, organisationen för choklad- och konfektyrbranschen. Chokofa redovisar Sveriges försäljningsstatistik gällande choklad och konfektyr till såväl SCB, EU och Delfi Marknadspartner, som löpande sammanställer statistik från företagens egna försäljningssiffror. Chokofa uppger att Jordbruksverkets högre siffror beror på att viss data har dubbelräknats.

– Det är bra att det är stort fokus i debatten på att vi äter för mycket sockerrika produkter för att det ska vara hälsosamt. Statistik är ingen exakt vetenskap men det är viktigt att det är ordning på siffrorna så att vi kan angripa orsaker till ohälsa utifrån korrekt underlag och mäta framgångar och bakslag när det gäller svenskarnas matvanor kopplat till hälsa, säger Louise Ungerth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064