23948sdkhjf

Horst Böhnke: Du kan äta allt – men i lagom mängd

Snabbmat, husmanskost eller medelhavsmat, vad är egentligen hälsomat? Inget snask, ingen alkohol. Är det verkligen det som gäller?

Horst Böhnke, konsult, tidigare chef på Dagab,Ikea och NK. På bästa sändningstid i den tyska huvudkanalen Das erste såg jag ett matprogram ledd av en mycket känd tv-kock i Tyskland, Tim Mälzer. Själv titta jag sällen på matprogram, men rubriken var inbjudande. Med hjälp av en professor i näringslära gjorde kocken under en månad följande test. 45 personer i åldern mellan 25 till 45 år delades in i tre grupper. Man tog blodprov på alla och alla vägdes noggrant.Sedan fick en grupp bara äta snabbmat, som hamburgare, pommes frites, ketchup, majonnäs och liknande. Nästa grupp fick bara rejäl husmanskost och den tredje gruppen fick medelhavsmat med mycket fisk och grönsaker.Samtliga deltagare fick maten tillagad av kocken och maten innehöll 2 900 kalorier per dag, varken mer eller mindre. Kocken hade därmed god kontroll över vad alla åt dagligen.Efter en månad kontrollvägdes alla igen och man tog nya blodprover på varje testperson. Inga förändringar fanns vad gäller vikten hos någon av testpersonerna. Inte heller fanns det några avvikelser i blodproven hos de tre grupperna. Återigen kan man konstatera att någon vetenskap i näringslära inte krävs för att leva sund. Det räcker med att avspänt njuta av en måltid i lugn och ro, med mottot: Ät allt – men i lagom mängd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093