Europeisk mat på turné
Stockholmarna kan i tre dagar till vandra runt bland spanska vildsvinskorvar, engelsk marmelad, holländska nybakade pannkakor, italienskt kaffe, och stora runda ostar från Holland. På söndag ger sig följet av mot nästa mål som är Skottland.– Vi har totalt varit ute i tre veckor i denna vända och planerar att besöka flera europeiska länder innan vi är klara, säger Monsieur Calixte som säljer kakor från Bretagne.Han kör sin vanliga franska stil med snabba kast mellan kexen och kassan och han är nöjd med försäljningen hittills.– Många svenskar är bekanta med kexen från Bretagne, det verkar som de känner till dem sedan tidigare, det är känslan man får när man står här. De har förstås varit hos oss i Frankrike och ätit galette och crepe. De vet vad det handlar om, säger han med en svepande gest.Varje land hade ett stånd och vissa länder, som exempelvis Frankrike, hade flera stånd. Lite längre bort står en madame och säljer nyskördad vitlök och förklarar för svenskarna skillnaden mellan den rosa milda varianten och den traditionella, lite starkare sorten.– Den rosa är mycket mer raffinerad i smaken, ta ett knippe - den kan hänga i skafferiet i minst 17 månader, men det måste vara samma temperatur hela tiden, säger hon till en av sina nyfunna svenska kunder.Camilla Myrsten