23948sdkhjf

Swedish Meats drar ned i Linköping

Swedish Meats avvecklar grisslakt och styckning i Linköping och flyttar merparten av verksamheten till Kristianstad, skriver Land Lantbruks nätupplaga.

Åtgärden väntas spara 30-40 miljoner kronor om året, vilket motsvarar 10-15 öre per kilo griskött.

Enligt Land Lantbruk ska slakten vara borta i september och i februari eller mars 2004 avvecklas styckningen. Kvar i Linköping blir korvtillverkningen, där Swedish Meats ska investera 60 miljoner kronor.

Tidningen uppger att krisen har utlösts av den dåliga kvartalsrapporten och att Swedish Meats även i mars fortsätter att ligga under budget.

Det betyder att styrelsen gjorde en felbedömning när man för drygt två år sedan valde att dra ner svinslakten i Kristianstad för att behålla svinslakten i Linköping. Redan då fanns en utredning som pekade på satsning i Kristianstad som har kapacitet för 27 000 grisar, konstaterar Land Lantbruk.

Bo Blomdahl är facklig representant för Livs och reserverade sig vid förra strukturbeslutet som innebar neddragning i Kristianstad. Motiveringen var att beslutet togs på fel grund. - Den här gången hoppas jag det blir rätt beslut och inga panikåtgärder, sade Bo Blomdahl inför styrelsemötet enligt Land Lantbruk.

Tidningen skriver att nästa krisområde för Swedish Meats är boskapsslakten, som minskat med sju procent. Redan i höst kommer nästa anläggningsnedläggning.


Spekulationerna är i full gång om det blir Linköping, Kävlinge eller Skara som avvecklas. Klart är att Swedish Meats har minst ett boskapsslakteri för mycket i området, skriver Land Lantbruk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048