23948sdkhjf

Höjda priser ska ge mer ekokött

Slakterijätten Swedish Meats vill tredubbla slakten av Krav-grisar och höjer därför priset till bönderna.  I butiksledet väntar nu ett kraftigt ökat sortiment av ekologiska produkter, skriver Upsala Nya Tidning.

- I dag är stödet till ekogrisbönderna obefintligt i jämförelse med det stöd som går till dem som har nötproduktion. Dessa får bland annat EU-stöd, säger Camilla Sandeskog, ansvarig för ekologiska produkter vid Swedish Meats, till UNT. Hon kan dock inte säga hur mycket mer betalt bönderna ska få när de levererar Krav-grisar till slakt.

Lena Söderberg, vd på Krav i Uppsala, anser också att priserna till bönderna måste höjas.

- Det viktiga är att vi ökar produktionen och får in fler storkonsumenter av Krav-kött som storhushåll och industri. Att få ned priset i butiksledet kommer i andra hand, säger hon till UNT.

Periodvis har ekologiskt kött i butikerna varit en bristvara. En grupp med representanter för för ekologiska bönder, slakterier och handeln arbetar därför med att få bort de flaskhalsar som anses vara orsaken till det är bristande tillgång på kött och chark i butikerna, skriver UNT.

Det ekologiska köttet är en liten del av allt kött som produceras. Störst är lammproduktionen. Enligt tidningen står den för nio procent av den totala mängden. Nötköttet svarar för för fyra procent och grisköttet för enbart en procent. .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062