Tror på kvalitet
Det hävdar Alf Eriksson, socialdemokratisk ledamot i riksdagens jordbruksutskott, Kjell Andersson, ordförande i Livs fackklubb på Swedish Meat i Varberg och Helena Törnberg vice ordförande för SIF på samma arbetsplats. I ett gemensamt debattinlägg i Dagens Industri skriver de tre att Sverige har missat de goda exportmöjligheterna som medlemskapet i EU ger.Men att slåss med priset är omöjligt. Geografiska förhållanden och krav på djurens miljö gör det omöjligt. Istället är det kvalitet som ska sälja den svenska maten. Slakteriet i Varberg är ett exempel på en anläggning som lyckats väl på den europeiska marknaden genom att anpassa en del av sin produktion till speciella krav från brittiska butikskedjor .- Denna produktion vill koncernledningen lägga ned med hänvisning till för hög produktionskapacitet, heter det i artikeln.- Vi ser en stark ökning av efterfrågan på ekologiskt producerad mat. Då måste vi också ha en förädling som lever upp till kraven. Det sker bäst i medelstora och flexibla anläggningar. Det har producenterna förstått, nu ligger bollen hos industrin.